Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ο αριθμός της Αρμονίας

   Τα Μαθηματικά για τον περισσότερο κόσμο είναι κάτι το απόμακρο,κάτι το περίεργο,είναι για τους επιστήμονες,για τους λίγους.Η φράση που έχουν ακούσει όλοι "Γιατί θα χρειαστώ Μαθηματικά στο μπακάλικο?".Φυσικά και οχι!Ας δούμε όμως την επίδραση που έχουν τα Μαθηματικά οχι μόνο στην καθημερινότητα μας αλλά και στην ίδια μας την εξέλιξη.
   Οι Αρχαίοι Έλληνες και συγκεκριμένα ο Πυθαγόρας,μελετώντας τα πλάσματα στον τότε γνωστό κόσμο ανακάλυψαν οτι τα πάντα αναπτύσσονταν και εξελίσσονταν βάσει μιας συγκεκριμένης αναλογίας.Επίσης,κατάφεραν με κάποια ευφυή μαθηματικά τεχνάσματα να αποδείξουν οτι ενα οποιοδήποτε πλάσμα αναπτύσσεται με το μέγιστο δυνατό τρόπο αν τηρείται η αναλογία σύμφωνα με τον αριθμό φ=1.618.
   Η κυριότερη διαπίστωση είναι ότι το αποτέλεσμα είναι άρρητος αριθμός. Αυτό δείχνει ότι δεν είναι δυνατόν ένα μικρότερο ευθύγραμμο τμήμα να χωράει σε ένα μεγαλύτερό του ακριβώς. Συνεπώς υπάρχουν και κάποιοι αριθμοί που η λειτουργία τους είναι έξω από το  ανθρώπινα αντιληπτό και πεδίο ορισμού τους είναι το ιδεατό.
   Έτσι ανακαλύφθηκε και η έννοια της ιδέας,την οποία ερεύνησε ο Πλάτων και διατύπωσε την θεωρία των ιδεών. Είναι φανερό ότι ήξεραν τα πάντα για την χρήση του αριθμού φ γιατί και το πεντάγραμμα που ήταν το σύμβολο της σχολής των πυθαγορείων υπόκειται σε αυτή την αναλογία

   Ο φ ανήκει στους άρρητους αριθμούς, δηλαδή εκείνους που δεν μπορούμε να εκφράσουμε ως κλάσμα δύο ακέραιων. Για παράδειγμα, η τετραγωνική ρίζα του δύο είναι άρρητος αριθμός: αυτή η ανακάλυψη προκάλεσε τέτοια αμηχανία στους πυθαγόρειους, που την απέκρυψαν από τον υπόλοιπο κόσμο. Σήμερα, για να υπολογίσουμε το χρυσό αριθμό, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε ένα κομπιουτεράκι και να ακολουθήσουμε τις εξής απλές οδηγίες: πρώτα υπολογίζουμε την τετραγωνική ρίζα του 5. Μετά προσθέτουμε 1 στο αποτέλεσμα και τέλος το διαιρούμε διά 2. 
   Σε μαθηματικούς όρους, χρυσός αριθμός είναι εκείνος που αν του προσθέσουμε το 1 θα μας δώσει το ίδιο αποτέλεσμα το οποίο θα έχουμε και αν τον υψώσουμε στο τετράγωνο. Δηλαδή, αν ο χρυσός αριθμός ήταν το 4, θα έπρεπε να είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα είτε κάναμε τον πολλαπλασιασμό 4 επί 4 είτε κάναμε την πρόσθεση 4 συν 1, που όμως δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, πάντως, υπάρχουν δύο χρυσοί αριθμοί, ένας θετικός (1,618033...) και ένας αρνητικός (-1,618033...), αλλά ο πρώτος έχει κλέψει όλη τη δόξα..
   Ο φ συναντιέται κατα κόρον γύρω μας.Η πρόσοψη του Παρθενώνα είναι κατασκευασμένη με αυτό το μοτίβο.Το ίδιο και οι πυραμίδες της Αιγύπτου.Η Mona Lisa δημιουργήθηκε με την πολλαπλή εφαρμογή του φ.Πολλές σονάτες του Mozart έχουν χρονική αναλογία ίση με τον φ.Ο Βιτρούβιος άντρας έχει αυτές ακριβώς τις αναλογίες.Ο Φειδίας χρησιμοποίησε τις αναλογίες αυτές για τα έργα του κλπ...
   Ο αριθμός αυτός μας κάνει να αναλογιστούμε οτι η φύση απο μόνη της λειτουργεί με μια αρμονία που ακόμα και αν δεν την καταλαβαίνουμε αυτή είναι εκεί...και περιμένει να την ανακαλύψουμε!
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου