Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

A Brief History Of ElectroMagnetics

  Κατα τον 9ο αιώνα π.χ οι κάτοικοι στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας παρατήρησαν οτι ένα ορυκτό με το όνομα μαγνητίτης είχε την ιδιότητα να έλκει τεμάχια σιδήρου.Γύρω στο 600 π.χ ο Θαλής ο Μιλήσιος παρατήρησε οτι το ήλεκτρο ( κεχριμπάρι ) μετά απο τριβή με δέρμα μπορούσε να έλκει μικρά ελαφρά σώματα ( στατικός ηλεκτρισμός ).Μετά απο περίπου 2200 χρόνια,το 1600 μ.χ ο Άγγλος ιατρός W.Gilbert έδειξε οτι πολλά άλλα σώματα,εκτός απο το ήλεκτρο,αποκτούν την ελκτική ικανότητα με την τριβή και εισήγαγε τον όρο ηλεκτρικός (απο το ήλεκτρο).

  Το 1733 ο Γάλλος F.Du Fay ανακάλυψε οτι τα ηλεκτρικά φορτία είναι δυο ειδών και οτι όμοια φορτία απωθούνται ενω ανόμοια έλκονται.

  Το 1752 ο Αμερικανός B.Franklin εφηύρε το αλεξικέραυνο και έδειξε οτι ο κεραυνός δημιουργείται απο ηλεκτρικά φορτία.Επίσης εισήγαγε τους όρους θετικό και αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο.

  Η πρώτη ποσοτική σχέση στον ηλεκτρισμό βρέθηκε το 1785 απο το Γάλλο A.Coulomb.

  Το 1800 ο Ιταλός A.Volta κατασκεύασε την πρώτη ηλεκτρική μπαταρία.

  Το 1820 ο Δανός H.Oersted ανακάλυψε οτι το ηλεκτρικό ρεύμα δημιουργεί μαγνητικό πεδίο,συνδέοντας για πρώτη φορά τον Ηλεκτρισμό με τον Μαγνητισμό.

  Την ίδια χρονιά ο Γάλλος A.Ampere διαπίστωσε οτι ομόρροπα ρεύματα σε αγώγιμα σύρματα εξασκούν ελκτικές δυνάμεις μεταξύ τους,ενω αντίρροπα ρεύματα ασκούν απωστικές.Στη συνέχεια,μελέτησε αυτές τις δυνάμεις και τις περιέγραψε ποσοτικά.

  Το 1820 πάλι,οι Γάλλοι B.Biot και F.Savart ανακάλυψαν τον ομώνυμο νόμο,ο οποίος συνδέει το μαγνητικό πεδίο που παράγεται απο ενα συρμάτινο αγωγό με την ένταση του ρεύματος που διαρρέει τον αγωγό αυτό.

  Το 1831 ο Άγγλος M.Faraday ανακάλυψε,πειραματικά,οτι ενα χρονομεταβλητό μαγνητικό πεδίο επάγει ΗΕΔ,δηλαδή ηλεκτρικό πεδίο.

  Το 1835 ο Γερμανός K.Gauss διατύπωσε τον ομώνυμο νόμο,σύμφωνα με τον οποίο η ηλεκτρική ροή η οποία διασχίζει μια κλειστή επιφάνεια συνδέεται με το ηλεκτρικό φορτίο που περικλείεται απο αυτήν.

  Το 1865 ο Σκωτσέζος J.Maxwell ενοποίησε τις ανακαλύψεις των προηγούμενων ερευνητών στις φερώνυμες,τέσσερις,ιδιαίτερα κομψές,μαθηματικές εξισώσεις,οι οποίες δημοσιεύτηκαν το 1873 στο έργο του με τίτλο "A Treatise on Electricity and Magnetism".Ο Maxwell ανακάλυψε,θεωρητικά,το αντίστροφο αυτού που ανακάλυψε ο Faraday,δηλαδή οτι ενα χρονομεταβλητό ηλεκτρικό πεδίο επάγει μαγνητικό πεδίο.Επίσης προέβλεψε την ύπαρξη και διάδοση των Η/Μ κυμάτων και υπολόγισε την ταχύτητα διάδοσης του φωτός.

  Οι ανακαλύψεις των Faraday και Maxwell αποτελούν τα θεμέλια της θεωρίας των Η/Μ πεδίων,Η πειραματική επιβεβαίωση τους έγινε το 1887 απο το Γερμανό H.Hertz

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου